Cookie Consent 2e KinderTrendrede voor Kinderraad Sliedrecht – Kindertrendrede
4 maart 2023

2e KinderTrendrede voor Kinderraad Sliedrecht

Auteur: Stefanie

Kinderraad geeft de gemeente ideeën

SLIEDRECHT – Jaydon (12), Stan (11), Joan (12), Eva (12), Lars (10), Amy (12), Elise (10), Tess (13), Isis (11), Veerle (10), Kwintijn (12), Levi (11), Milan (11) en Emme  (10) zitten dit schooljaar in de kinderraad van gemeente Sliedrecht. Milan: ‘De kinderraad beslist met de gemeenteraad mee over nieuwe plannen voor Sliedrecht.’ Amy: ‘Dan weten ze daarin hoe wij als kinderen denken. Zo kan er naar ons geluisterd worden.’ Emme: ‘We komen 6 keer bij elkaar voor een vergadering en in mei sluiten we af met en presentatie.’ Levi: ‘Dat is op woensdagmiddag in het Oude Raadhuis.’ Tekst: Linda te Veldhuis Foto’s: Fromm me pictures

‘Ik houd van vergaderen. Vergaderen is een soort discussiëren over onderwerpen. Uiteindelijk komt er een soort antwoord, je bent het bijvoorbeeld met elkaar eens geworden. Bij vergaderen gaat het om je mening geven en anderen overtuigen’, vertelt Levi. ‘Ik vind het leuk om te debatteren’, zegt Lars. ‘Ik houd van politiek en meebeslissen. Politiek betekent dat je mensen die op jou stemmen vertegenwoordigt en plannen voor hen bedenkt’, zegt Kwintijn.

Kindertrendrede over toekomst

‘We stellen met elkaar de Kindertrendrede op’, zegt Isis. ‘De Kindertrendrede heeft 10 standpunten’, zegt Jaydon. ‘Het onderwerp is de toekomst van Sliedrecht. Hoe zien Sliedrecht en de wereld er in de toekomst uit? Het is belangrijk om daar over na te denken. Ik sta er niet vaak bij stil, maar het gaat wel over onze toekomst’, vertelt Kwintijn. ‘We hebben het bijvoorbeeld over het klimaat en vieze lucht’, zegt Emme. ‘Ik wil graag een schonere natuur. Door in de kinderraad te zitten kan ik helpen daarvoor te zorgen’, zegt Veerle. ‘We maken tekeningen en schrijven teksten op’, vertelt Jaydon. ‘We verbeelden ons dus hoe de toekomst eruit ziet’, zegt Stan.

Standpunten gebruikt door gemeenteraad

‘De Kindertrendrede gaat naar de gemeenteraad van Sliedrecht’, zegt Jaydon. ‘Ik denk dat de gemeente het fijn vindt om te weten hoe wij als kinderen de toekomst zien. De burgemeester en wethouders krijgen onze ideeën te zien’, zegt Tess. ‘Het is goed dat er een Kinderraad is, want kinderen hebben vaak meer creativiteit. Zo krijgt de gemeenteraad ideeën waar ze zelf niet op kwamen’, vindt Eva. ‘We denken echt mee met de gemeente. Vorig jaar hadden we het over ongelijkheid in de Kinderraad. Wij hebben ervoor gezorgd, dat er een dj booth voor jongeren gaat komen’, vertelt Joan.

Nieuwe mensen leren kennen

‘Ik vind het leuk dat ik hier kinderen van andere scholen leer kennen’, zegt Elise. ‘Je leert hier goed je mening geven’, zegt Stan. ‘Ik vind het leuk om met andere kinderen van mijn leeftijd te praten over verschillende onderwerpen’, vertelt Tess. ‘Ik heb hier nieuwe vriendinnen gemaakt’, zegt Isis.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling om in de Kinderraad te zitten. In het begin was ik een beetje verlegen. In het begin ken je de anderen niet, maar aan het eind van het jaar wel’, vertelt Eva. ‘Ik was ook wat verlegen in het begin. Alles was nieuw voor me. Ik heb het nu goed naar mijn zin in de Kinderraad’, zegt Levi. ‘Ik leer over ontwikkelingen in Sliedrecht en in heel Nederland. Ik denk dat ik minder over deze onderwerpen zou weten als ik niet in de Kinderraad zou zitten’, zegt Tess. ‘Ik leer hier hoe de volwassen wereld is. Ik vind dit een soort voorbereiding op het volwassen leven’, zegt Amy. ‘In de Kinderraad zitten is wel anders dan ik had verwacht. Het is veel leuker!’, vindt Lars.

Hoe kom je in de kinderraad?

‘Van iedere basisschool in Sliedrecht zitten er 2 kinderen in de kinderraad, 1 uit groep 7 en 1 uit groep 8. Als je in de kinderraad wilt, pitch je daarvoor in je klas. Daarna stemmen de kinderen in de klas op wie zij in de kinderraad willen’, vertelt Milan.

Benieuwd naar deze KinderTrendrede? Scroll op de homepage naar beneden, daar vind je ze allemaal