Cookie Consent Brabants Dagblad: Luisteren, zo moet het in de gemeente Maashorst volgens de kinderen – Kindertrendrede
13 juli 2021

Brabants Dagblad: Luisteren, zo moet het in de gemeente Maashorst volgens de kinderen

Auteur: Stefanie

UDEN/LANDERD – In de nieuwe gemeente Maashorst moeten alle inwoners blij kunnen zijn. De kersverse jeugdgemeenteraad met kinderen uit Uden en Landerd weet wel hoe. 

Door: Hans van Alebeek 

De kindergemeenteraad van Maashorst moest vanwege corona lang wachten op hun eerste optreden. Maar de eerste keer was woensdag meteen met een flinke klapper: de zogeheten KinderTrendrede. Een soort alternatieve troonrede van de 26 jonge raadsleden zelf met hun vrolijke kijk op de toekomst en de nieuwe gemeente waar ze in wonen. 

Ook goed in de toekomst? 

Het belangrijkste advies voor de ‘oude bestuurders van nu’: ,,Laten we altijd de vraag stellen: is het ver in de toekomst nog steeds goed? Is het antwoord nee, dan dus gewoon niet doen.” Windturbines zijn volgens de kids dus niet zo’n goed idee: ,,Straks heeft iedereen windmolens in zijn tuin en dan zegt het RIVM dat het hartstikke ongezond is. Dan kun je weer opnieuw beginnen.” 

Zo heeft de kinderraad er nog wel een paar meer. ,,We doen heel veel nieuwe dingen maar soms is minder doen eigenlijk beter. Terug naar zoals het vroeger was. Toen waren er minder dingen en gingen we beter met het milieu om.” Dus pleiten de kinderen voor minder spullen, minder plastic, minder stinkauto’s en minder rotzooi. Voorbeeldje: ,,De fidget spinners waar onze juffen gek van werden.” Die zijn van plastic, maar heel even leuk en dus niet meer doen zeggen de kinderen zelf.   

Tiny parken 

In hun pamflet, voorzien van tien concrete adviezen, pleiten ze voor meer groen, sport en activiteiten in Uden en Landerd waardoor het wonen veel gezelliger wordt. Waarbij de jeugd kiest voor de Maashorst als een verzameling van tiny parken: ,,Dat zijn parken met tiny huizen die precies groot genoeg zijn voor gezinnen.” 

Wat de kinderraad betreft is al die ruimte om auto’s te parkeren niet nodig en moet fietsen juist gestimuleerd worden. Ook willen ze meer gezonde spullen kopen bij de lokale boeren en zou er een vegetarische winkel moeten komen want dat is beter voor het milieu en het klimaat, een grote zorg van de kinderen.  

Kinderburgemeester 

Aan het eind van hun presentatie wilden de kinderen van de burgemeesters Henk Hellegers (Uden) en Marnix  Bakermans (Landerd) nog weten wat die van hun ideeën vonden. Bakermans beloofde om de trendrede meteen door te sturen naar alle politieke partijen zodat die de voorstellen in hun plannen kunnen opnemen. De kinderraad gaat in elk geval nog even door tot de nieuwe gemeente er is, over een jaar misschien aangevuld met een eigen kinderburgemeester. 

Tien adviezen van de kinderen aan Maashorst i.o.

1 Doe als gemeente Maashorst i.o. meer onderzoek naar of iets wel goed is voor onze toekomst.

2 Zorg voor Digi-helpers voor mensen die de technologie niet meer kunnen volgen.

3 Verbied roken op veel meer plaatsen in Maashorst i.o. Er wordt te veel gerookt.

4 Betrek kinderen bij besluiten van de gemeente die voor de toekomst belangrijk zijn. Zoals nieuwe woonwijken of wegen.

5 Zorg ervoor dat mensen in Maashorst i.o. meer kunnen bewegen.

6 Maak autovrije zones in Maashorst i.o.

7 Maak sporten goedkoper.

8 Zorgen ervoor dat mensen in Maashorst i.o. meer samen kunnen doen.

9 Organiseer meer dingen voor de inwoners van Maashorst i.o. zodat ze elkaar beter leren kennen.

10 Zorg voor meer gezonde producten van de lokale boeren in Maashorst i.o.

Lees hier het artikel op de site van Brabants Dagblad