Cookie Consent KinderTrendrede Alphen-Chaam als verkiezingsprogramma – Kindertrendrede
5 juli 2021

KinderTrendrede Alphen-Chaam als verkiezingsprogramma

Auteur: Stefanie

“Denk wat meer na of normaal wel normaal is.” En “Maak sporten belangrijker en gemakkelijker in Alphen-Chaam.” De kinderen van groepen 7 en 8 die de KinderTrendrede Alphen-Chaam maakten, sloot traditioneel hun rede af met 10 concrete adviezen voor hun gemeente. “Kraakheldere adviezen, vindt wethouder Jeugd Ton Braspenning, “dat is ons volwassenen nog niet gelukt.”

Hij bedoelt maar, kinderen weten heel goed wat er nodig is om hun gemeente toekomstbestendig te maken. En dus werd het ook in Alphen-Chaam tijd om een KinderTrendrede te maken. Na twee online toekomstlessen waarin de kinderen ontdekken dat niks te gek is en je alles mag bedenken voor een mooie toekomst, was de groep klaar om in de KinderTrendrede workshop de ideale toekomst van hun Alphen-Chaam te verwoorden.

Op 30 juni was het zover, de KinderTrendrede werd voorgedragen aan wethouders en raadsleden. In de aula van de De Driesprong zaten de groepen 7 en 8 klaar, met vooraan drie gekozen leerlingen die de rede mochten voorlezen. De kinderen van de andere scholen waren online verbonden, en ook de raadsleden keken vanuit de raadszaal live mee.

Gelijkheid, samenwerken en een beetje op elkaar letten waren belangrijke thema’s. En geen betutteling graag, de overheid hoeft niet alles te bepalen. Nee, het gaat over je veilig en prettig voelen, onder en met elkaar, dat je er voor elkaar bent als dat nodig is.

Veiligheid is meer op elkaar letten en minder met elkaar bemoeien. (team KinderTrendrede 2021)

Naast gelijkheid, en samenwerken kreeg de digitale sameleving ook veel aandacht. Zo moet technologie milieuvriendelijk zijn en is het volgens de kinderen niet de bedoeling dat technologie alles gaat controleren.

We moeten wel zelf nog dingen kunnen doen en beslissen. Dus technologie is oké, maar niet ten koste van dieren, natuur en vrijheid. (team KinderTrendrede 2021)

Maar het allerbelangrijkst vinden de kinderen van Alphen-Chaam wel de natuur, en dan vooral het behoud daarvan. Het thema speelt dwars door alle andere thema’s een prominente rol, het is volgens de kinderen echt tijd dat hun gemeente de natuur bovenaan zet.

Daar kon de wethouder meteen een concreet antwoord op geven; de nieuwe school die in Alphen-Chaam komt zal meteen een groen schoolplein krijgen, belooft hij. Toch, meer doen voor de natuur gaat niet vanzelf zien de kinderen; de kinderen vragen er nadrukkelijk hulp bij. “Help ons om het beter te doen dan de volwassenen”, schrijven ze in hun adviezen. Aan wat voor hulp denken jullie dan? Vraagt een raadslid. “Geef ons klimaatlessen,” antwoordt Eva Disseldorp, een van de voorlezers van de KinderTrendrede.