Cookie Consent Kinderen vooraan in eerste fysieke vergadering na lockdown – Kindertrendrede
11 juli 2020

Kinderen vooraan in eerste fysieke vergadering na lockdown

Auteur: Patrick

Ze waren agendapunt nummer één, de kinderen van de KinderTrendrede, tijdens de eerste fysieke gemeenteraadsvergadering die op 9 juli werd gehouden in het Chassé theater. En terecht. Want kinderen zijn de toekomst, en

“als we daar nu niet over nadenken is er straks helemaal geen toekomst meer over voor de kinderen,”

zeiden ze luid en duidelijk in de jaarlijkse KinderTrendrede die dit jaar in april live via internet werd gehouden.

Sinds de editie van 2019 is met een motie die unaniem werd aangenomen, besloten dat de KinderTrendrede een officieel raadsdocument is. En dus moet er ook jaarlijks verantwoording worden afgelegd in de raad. Mouna Makan en Lamis Abbas mochten daarom in de grote zaal van het Chassé theater plaatsnemen naast burgemeester Paul Depla en de raadsvergadering aftrappen met het aanbieden van de KinderTrendrede 2020. Ze gaven daarbij de boodschap nog maar eens mee:

“Met de fantasie van de kinderen kunnen we de toekomst veranderen.”

Even daarvoor hadden de kinderen in de collegekamer vergaderd en met elkaar besloten met welke van de tien concrete adviezen ze het komend schooljaar als eerste aan de slag willen gaan. Wethouder Jeugd en Onderwijs Marianne de Bie, die in dezelfde raadsvergadering de verantwoording van de KinderTrendrede 2019 aanbood, wil namelijk na drie edities KinderTrendrede opnieuw een stap verdergaan met de kinderen:

“Ik kan wel wat bedenken en voorleggen aan de kinderen, maar liever ga ik vanaf de eerste stap met ze in gesprek. Wat bedoelen ze bijvoorbeeld precies met een anti-pestclub?”

Aan de tafel waar normaal gesproken de burgemeester en wethouders zitten, stelden de kinderen dus voorafgaand aan de raadsvergadering heel democratisch met een eigen stemsysteem, hun top drie samen. Dat werden ‘Geen troep op straat’, ‘Richt een anti- pestclub op’, en ‘Bouw kleurrijke speeltuinen voor alle leeftijden’. Maar toen. “Wat doen we met advies nummer tien, ‘Werk samen voor duurzame oplossingen?’, vroeg Roderick Ultee zich hardop in de groep af. “Die is zo belangrijk, kan die niet ook meegenomen worden?” Daar werd vrij makkelijk en snel een oplossing voor bedacht, want dat het duurzaam moet, dat geldt sowieso. De kinderen zullen dus bij alle adviezen en ideeën duurzaamheid op hun vizier houden. En zo kreeg het geluid van de minderheid, een eigenschap van een sterke en gezonde democratie, ook gehoor. Laat dat maar aan de kinderen van Breda over.