Cookie Consent De KinderTrendrede leeft in Alphen-Chaam – Kindertrendrede
19 februari 2022

De KinderTrendrede leeft in Alphen-Chaam

Auteur: Stefanie

Wat gebeurt er eigenlijk met een KinderTrendrede nadat die is opgevoerd? Dat verschilt per gemeente. Liesbeth Kox, strategisch adviseur sociaal domein van de gemeente Alphen-Chaam, laat met voorbeelden zien hoe de KinderTrendrede in haar gemeente leeft.

Zo leeft de KinderTrendrede in Alphen-Chaam

1. In raadsvergaderingen refereren raadsleden en wethouders regelmatig aan de KinderTrendrede.

2. Raadsleden nemen onderdelen van de KinderTrendrede mee in hun verkiezingsprogramma’s

3. Voor de te maken ‘herijking visie op het sociaal domein’ zijn bouwstenen gemaakt waarover de raad in gesprek is gegaan. Per bouwsteen is vooraf aan de raad meegegeven welke quotes uit de kindertrendrede hierop aansluiten.

4. Voor de nieuwe school in Chaam is gevraagd of de scholen en de kinderopvang de KinderTrendrede gebruiken als hulpstuk bij het maken van de nieuwe visie.

Liesbeth Kox: “Zelf stond ik te trappelen om quotes en gedachtes van de kinderen mee te nemen voor de nieuwe visie op het sociaal domein.”

De KinderTrendrede speelt dus zowel in de beleidsvorming als in de politiek een rol in de gemeente. Beleidsmakers kunnen het visie stuk gebruiken voor bestaand en nieuw beleid, zowel bestuurders als raadsleden zetten het stuk in als controle mechanisme, én de politiek haalt er zijn voordeel uit voor hun eigen programma. Zo dringt de stem van de kinderen pas goed door!