Cookie Consent Brabants Dagblad: “Kindergemeenteraad Maashorst komt met glasheldere adviezen aan de ‘grote’ raad” – Kindertrendrede
16 juni 2022

Brabants Dagblad: “Kindergemeenteraad Maashorst komt met glasheldere adviezen aan de ‘grote’ raad”

Auteur: Stefanie

MAASHORST – Laat kinderen meedenken over de toekomst van een gemeente en je krijgt glasheldere adviezen. Zoals: ‘maak meer ruimte voor de natuur, meng bossen en huizen door elkaar’. Of: zorg dat iedereen twee keer per week kan sporten en richt een groot clubhuis op midden in Maashorst waar iedereen mag komen en waar altijd iemand voor je is’. 

Volgens de kindergemeenteraad van Maashorst hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Een heleboel problemen waar grote mensen lang over nadenken, lossen ze soms simpel en eenvoudig op. Wonen? Dat kan in flats, dan blijft er ruimte voor de natuur. Hamburgers eten? Dat kan nog wel, maar ze moeten gezonder worden. En we hebben toch genoeg lege kantoren of gebouwen? Dan kan daar best een vluchteling in. 

Foto door Jeroen Appels / Van Assendelft

Alternatieve troonrede

De 25 kinderen uit de groepen 7 van 13 basisscholen uit Maashorst zijn afgelopen maanden druk bezig geweest om hun rol als kindergemeenteraadslid zo goed mogelijk uit te voeren. Nadat ze eerst op school al les hadden gekregen over democratie en uiteindelijk door hun klas werden voorgedragen als kindergemeenteraadslid, gingen ze in het voorjaar op excursie langs onder meer vluchtelingenwerk, de buurtsportcoaches en de permacultuurtuin. Daarna gingen de jongens en meisjes met elkaar en met hulp van PakhuisB en Teach de Future aan de slag om een zogeheten KinderTrendrede te schrijven, een soort alternatieve troonrede die de grote gemeenteraad bij de hand kan nemen als ze nieuwe besluiten moeten nemen.  

Volgens Stefanie Vermeulen van PakhuisB, dat voor een aantal gemeenten de Kindertrendrede verzorgt, hebben de kinderen in Maashorst drie thema’s gekozen die volgens hen belangrijk zijn. Aan de hand daarvan zijn ze met elkaar gaan praten over wat zij belangrijk vinden en dat is met hulp van PakhuisB op papier gezet. 

Sportlessen voor mensen in rolstoel

Zo vinden de kinderen dat er speciale sportlessen kunnen komen  voor mensen die in een rolstoel zitten of suikerziekte hebben. En vinden ze dat de gemeente moet zorgen dat iedereen twee keer in de week kan sporten. Voor wethouder Ramona Sour die aandachtig luisterde toen de kinderen de trendrede voordroegen, zijn het ideeën waar ze zeker wat mee kan. ,,Wauw, wat een supergoede adviezen hebben jullie gegeven”, vond Sour. 

Ook loco-burgemeester Harold van den Broek die vooraf al zei dat hij ‘zeer aandachtig’ zou luisteren, was enthousiast waar de kinderen mee kwamen. Dat de kinderen voorstelden om flats te bouwen zodat er meer ruimte voor natuur blijft en dat je dan tuintjes op de flats kunt maken of de muren van de flats met groen kunt bekleden, was volgens Van den Broek een heel goed idee. 

Beter dan de troonrede

Ruud Geerders die als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad de kinderen toesprak vond dat ze een prachtig trendrede hadden geschreven. ,,Beter dan de troonrede uit Den Haag.” En hij had ook nog een tipje voor een volgende keer: ,,denken jullie ook eens aan een kinderburgemeester.”

Sommige kinderen hebben de smaak van gemeenteraadslid zijn al een beetje te pakken gekregen. Toen na afloop werd gevraagd wie wel in de grote gemeenteraad zou willen, stak een aantal kinderen meteen hun hand op. De toekomst van Maashorst lijkt wel goed te zitten. 

Uit het Brabants Dagblad van 15 juni 2022

Wil je het artikel online lezen? Klik hier

Foto’s zijn van Jeroen Appels / Van Assendelft